Honza Musil photographer Honza Musil photographer Honza Musil photographer Honza Musil photographer Honza Musil photographer

Irsko - země nádherné přírody

srpen 2011 a květen 2012

Pozvolné kopce a řeky tekoucí krajinou obklopené listnatými stromy skrývají nejedno starověké poutní místo s krásnými motivy keltských křížů, které jsou typickým symbolem lemujících irskou krajinu. Fjordy a útesy na okraji moře jsou místem k relaxaci. Irsko nás uchvátilo natolik, že už teď se těšíme na naši další cestu do této země plné tajemných míst a skřítků :-)

Irsko - země nádherné přírody

Přistáváme v kouzelném kraji

Poté, co naše letadlo sestoupilo skrze mraky, se pod námi objevila malá a nádherná políčka. Ocitli jsme se v zemi, kde je většina okolní krajiny zelená a máme pocit, že za každým obláčkem mechu číhá kouzelný skřítek.

Přistáváme v hlavním městě Dublinu a vyrážíme se ubytovat na hostel, který je hned vedle historické palírny whisky Jameson. Večerní program je tedy jasný :-)

I když se na svých cestách městům spíše vyhýbáme, tak Dublin je výjimkou. Město má příjemnou atmosféru, propojení historie a současnosti je krásně skloubené v jednotlivých uličkách. Ve starých částech se ocitáte v jiné době, uličky jsou lemovany barevnými domy, ze kterých se ozývá smích a zábava. Račte vstoupit a ochutna místní tmavé pivo Guinness.

Ve městě je mnoho krásných katedrál a kostelů, včetně té nejvýznamnější katedrála sv. Patrika, patrona Irska.

Křížem krážem po fjordech a plážích

A to už běžíme do půjčovny pro auto, auto je totiž to, co vám umožní Irsko poznat opravdu v jeho nejhezčí podstatě. Vyrážíme na sever, chvíli si zvykám na jízdu po levé straně a řazení druhou rukou... Posvátná hora Hill of Tara s pozůstatky prvního osídlení Kelty skrývá nejedno tajemství a krásný výhled do širokého okolí. Nedaleký Newgrange potom ukrývá megalitickou stavbu, která má vchod otočený tak, že vycházející slunce zimního slunovratu svítí přímo do středu celého objektu.

Cestou na západ ostrova mizí hustá zástavba a otevírají se nekonečná zelená políčka plné pasoucích se ovcí. Přijíždíme do oblasti Connemara, která je proslulá svými rašeliništi. Užíváme si v této oblasti každého fjordu se zapadlými plážemi, s krásným pískem a oblými kameny, na kterých krom racků nikoho nepotkáte. Pozorujeme vlnící se vodu oceánu končící kdesi v dáli za horizontem a máme chuť zůstat tam snad napořád. Tohle Irové prostě milují, jen tak příjít na pláž, sednout si, vyndat gril a hledět do nekonečné dálky.

Výstup na Diamond Hill, který má pouhých 400 m n. m., je celkem strmý. Vystoupat až úplně nahoru, ale stojí za to. Silný vítr se prohání po úpatí a neustále přelévá hustá mračna. A když se před vámi otevře nádherný výhled na Atlantik a zelená návrší parku zůstanete stát v úžasu.

Na strmé útesy a kopce

Cesta dolů na jih míjíme Cliffs of Moher, největší útesy na ostrově, tento poctivý kus vysoké skály táhnoucí se podél pobřeží ve vás zanechá zvláštní pocit.

Prší, to je v Irsku celkem běžné, ale když si vyberete pro návštěvu letní období, čeká vás i pár po sobě jdoucích slunečných dní. Takové dny jsme si užívali, všechna zeleň v okolí je díky dešti krásně svěží, a ty její neskutečné odstíny zelené. Blížíme se do oblasti Killarney a projíždíme okruh Ring of Kerry. Cestou míjíme mnoho horských jezer, které v sobě odrážejí okolní krajinu. Uprostřed této oblasti se nachází nejvyšší hora Carrauntoohil, která se tyčí do výšky 1039 m n. m. Výstup to není těžký, ale za deště či sněhu umí potrápit.

Za delfínem až na západní kraj země

Když pojedete ještě více na západ, tak se dostanete až na poloostrov Dingle, proslaveného místním delfínem Fungie, se kterými si můžete i zaplavat. Ale to není jediný důvod proč se do této oblasti vydat, ledovcová jezera a strmé stráně kopců dávají této krajině neskutečný krajinný ráz, a když máte to štěstí jako my a trefíte se do jednoho z 10 slunečných dní v roce, tak přestanete doslova dýchat tou nádherou, která vás čeká.

Na cestě domů

Naše putování zakončíme v oblasti Wicklow, která se nachází jižně od hlavního města. Pozvolné kopce a řeky tekoucí krajinou obklopené lesy skrývají uprostřed starověké pohřebiště Glendalough, s krásnými motivy keltských křížů, které jsou dalším z typických symbolů lemujících irskou krajinu.

Přeji vám abyste měli tu možnost tuto krajiu navštívit, zavnímat její dramatičnost a načerpat klid, který v sobě ukrývá.

Fotografie

Irsko - Dingle - Nejzápadnější místo SONY DSC                       SONY DSC
Menu
třeba REM kod