Honza Musil photographer Honza Musil photographer Honza Musil photographer Honza Musil photographer Honza Musil photographer

Jak vybrat fotoaparát z pohledu začínajícího fotografa

12. 3. 2019

Mnoho začínajících fotografů se mě v poslední době často ptá, jak si vybrat svoji první zrcadlovku. Rozhodl jsem se proto sepsat několik základních postřehů, které by začínajícím fotografům mohly pomoci s výběrem...

Jak vybrat svůj první fotoaparát

Volba výrobce fotoaparátu

Já osobně v současné době fotím na fotoaparáty značky Nikon, historicky jsem začínal na Minoltě, která se časem proměnila na Konica-Minolta a posléze ji koupilo Sony.

V současné době jsou všichni hlavní výrobci zrcadlovek (Nikon, Canon, Sony, Pentax) na vysoké úrovni, vzhledem k aktuálnímu Nikon Z, Canon EOS-R, Sony A7 III, OLYMPUS E-M1 MARKII a Panasonic Lumix S1R (přelom roku 2018/2019) to vypadá, že nebude trvat dlouho a všichni výrobci budou plnohodnotně využívat výhody systému mirrorless.

Do začátku je mnohem více důležitá ergonomie než technické parametry

Z pohledu začínajícího fotografa rozhodně není snadné se ve všech těch systémech orientovat a určit si, co je pro něj tou hlavní výhodou. Můžete být v klidu, ať vyberete kterýkoli z výše zmíněných systémů, nemůžete udělat chybu. Jako začínající fotograf většinou ještě nemáte vyhraněný styl a většinou ani konkrétní nároky na techniku. Proto by pro vás mělo být hlavním rozhodovacím parametrem ergonomie (ovládání, rozměry), držení a práce s fotoaparátem. Přece jenom to bude to hlavní kritérium, které bude rozhodovat o tom, zda foťák budete mít stále s sebou a budete natěšeni na každý další záběr a nebo jestli při každé manipulaci s ním budete nadávat na to tlačítko, které je daleko a ten ostrý roh, od kterého máte malíček úplně zdecimovaný.

Focení musí být hlavně radost :-)

Láska na první cvaknutí závěrky

Vždy když jsem vybíral nový fotoaparát, tak jsem si stanovil cenovou relaxi, ve které se chci pohybovat. A ujasnil jsem si, co od nového fotoaparátu očekávám a co mě nejvíce baví fotit. Pak zašel do obchodu a vzal fotoaparát do ruky. To co rozhodlo o jeho pořízení bylo to, jak se mi foťák drží v ruce, a jak já říkám, byla to láska na první cvaknutí závěrky. Prostě jsem cvaknul první snímek a hned věděl, jestli ten foťák chci nebo raději půjdu o "tělo" dál :-)

Jako pokročilý fotograf už to máte složitější, většinou už máte nějaké další objektivy a příslušenství, navíc už máte vyhraněný žánr, který fotíte nejvíce, a také přesně víte, co vám na současné foťáku vadí a co mu chybí. A tady už přichází na řadu mnoho rozhodování a laborování s technickými detaily a s možnostmi systému do budoucna. Tady už neexistuje obecná rada, ale individuální přístup, hodně pomůžou i technické recenze.

O kvalitě fotografie rozhoduje hlavně fotograf, ne technika

Uvědomte si, že o tom, zda bude fotografie dobrá či špatná, rozhoduje hlavně váš pohled a přístup k ní, rozhodně ne technika. Technické parametry fotoapáratu hodně pomohou a dají větší potenciál ke kvalitnějším záběrům ve složitějších podmínkách. Ale stejně je to na fotografovi, jak dokáže této technické výhody využít.

Největší vliv na výslednou fotografii

  1. Umění fotografa dívat se na svět, vnímat světlo a vyprávět příběh.
  2. Objektiv, jeho kresba a charakter ovlivňující průchod dopadajícího světla na senzor.
  3. Fotografova znalost jeho fotoaparátu, objektivů, možností a limitů.
  4. Technické parametry fotoaparátu.
  5. Postprocess, když pořídíte špatný snímek, žádné úpravy v počítači ho nezachrání.

A jak tedy vybrat svůj první foťák

Začal bych stanovením cenové realce a toho, co bych chtěl nejvíce fotit a co je pro mě ve fotografii důležité a jaké mám ambice do budoucna. Nejčastější odpověď: "chci fotit tak nějak všechno a nechci investovat mnoho," vám příliš nepomůže.

  1. Stanovte si rozpočet na pořízení fotoaparátu.
  2. Počítej další výdaje na druhou baterii, paměťovou kartu, brašnu a kvalitní popruh, případně objektiv.
  3. Chci něco, co se vejde do kabelky / nevadí mi nosit větší foťák ???
  4. Chci fotit v horších světelných podmínkách (noční obloha, konferenční místnosti, sportovní haly, kostely) ???
  5. Chci fotit pohyb/sport/zvěř ???
  6. Chci natáčet video ???
  7. Jsem připravený měnit objektivy / raději jeden zoom ???
  8. Chci koupit pouze nové / nevadí mi bazar ???

Konkrétní modely, které lze doporučit do začátku (březen 2019):

  1. Začátečnické tělo, aktuální model, se základním objektivem do 15 tis
    • Nikon D3500 + 18-55mm AF-P DX VR
    • EOS 200D + 18-55mm DC III
    • Olympus OM-D E-M10 Mark II + 14-42 mm II R
    • Fujifilm X-A3 + 16-50 mm II
    • Sony Alpha A6000 + 16-50mm PZ OSS
  2. Rok staré tělo, to znamená stále úplně v pohodě, jen nebude mít některé moderní vychytávky, např.:
    • Nikon D3400 + 18-105 mm VR
  3. Velice zajímavě cenově vychází nyní Nikon d7200, to už je velmi profesionální tělo, ale ještě bere ohledy na začátečníky
    • Nikon D7200 samostné tělo okolo 17 tis, s objektivem od 21 tis
  4. Nebo pořídit starší bazarové tělo od Nikonu nebo Canonu do 4 tis a k tomu koupit lepší objektiv

A o tom, jak vybrat objektiv, si povíme zase třeba někdy příště.

Menu
třeba REM kod